Wesołe zwierzaki bo znalazły domy.
zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki

Ekspresowa kolonia Polonii z Estonii

Dodano: 03.09.2018 13:47

Od 12 do 16 sierpnia gościliśmy w Dusznikach Zdroju młodzież z Estonii. Dzieciaki przyjechały na taką ekspresową kolonię. Pobyt swój rozpoczęły od odwiedzenia dusznickiej fontanny, która oblała ich wodą tak, ze musiały  wracać, aby się przebrać i napić gorącej herbatki.

W poniedziałek było już znacznie lepiej. Odbyło się spotkanie z młodzieżą polską i wspólne zajęcia taneczne w dusznickim Miejskim Ośrodku Kultury i Sztuki, co się bardzo podobało naszym gościom. Obejrzeli też bibliotekę MOKiS -u. Następnym punktem programu było zwiedzanie Muzeum Papiernictwa, co również przypadło do gustu naszym gościom. Po obiedzie podjechaliśmy do Kudowy – Zdroju tu największą atrakcją były źródełka w parku i te malutkie pagórki.

Wtorek już był bardziej pracowity. Zwiedziliśmy z przewodnikiem Kłodzko i Twierdzę Kłodzką, co również było dużą atrakcja. Wędrówka dała się młodym we znaki. Po obiedzie  podjechaliśmy, więc do Polanicy, aby  się zrelaksować. Zdaniem naszych gości, są tu najlepsze lody.

W środę wraz z mieszkańcami i gośćmi Ziemi Kłodzkiej, młodzi Estończycy uczestniczyli w obchodach naszych świąt 15-sierpniowych w Wambierzycach, gdzie otrzymali od biskupa okolicznościowe, związane z obchodami 800-lecia bazyliki, pamiątki i zostali zaproszeni na wspólny obiad.

W czwartek po śniadaniu pożegnaliśmy naszych miłych gości. Obecny był starosta powiatu Kłodzkiego  Maciej Awiżeń, który przywiózł bardzo ładne pożegnalne upominki upamiętniające pobyt na Ziemi Kłodzkiej.

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w zorganizowaniu tak miłego pobytu dla tych czterodniowych kolonistów, a szczególności staroście Maciejowi Awizeniowi, dyrektorowi Centrum Kultury w Kłodzku Markowi Mazurkiewiczowi, dyrektorowi Muzeum Papiernictwa Maciejowi Szymczykowi, Ewie Stępek z WILLI SCANDIA, która nas wspaniale żywiła. Pobyt w jadalni tego obiektu oprócz świetnej kuchni umilała dyskretna muzyka. Polecam to wspaniałe miejsce.

Relacja z występu polskiego chóru w Bułgarii

Dodano: 18.06.2017 13:10

W dniach 2-4.06.2017 w bułgarskim mieście Tyrgowiszte odbył się X Jubileuszowy Międzynarodowy Festiwal chórów żeńskich im prof. Liliany Gulewy. Po raz pierwszy wziął w nim udział istniejący przy Domu Kultury w Łagiewnikach polski chór Canzona. Trzeba zaznaczyć, że w 2015 r. z inicjatywy Fundacji Alfa w poprzedniej edycji Festiwalu wystąpił polsko-łotewski chór Jutrzenka z Łotwy. Zaprezentowane przez oba chóry programy spotkały się z dużym aplauzem, łącznie z trudnym dla zagranicznych ekip starocerkiewnosłowiańskim repertuarem, zaprezentowanym przez Canzonę w miejscowej cerkwi. Mieszkańcy Tyrgowiszte z dużym zainteresowaniem słuchali egzotycznych dla nich, choć przecież słowiańskich, pieśni, dzięki czemu doszło do udanej promocji zarówno Polski, jak i Dolnego Śląska, co jest ze wszech miar pożądane. Chórowi towarzyszył Prezes Fundacji Alfa Artur Ławniczak

Z dyrektorem Ohra Festiwal Macedonia
.

Połączone chóry podczas "Vivat musica"

Canzona przed koncertem w cerkwii

Plakat festiwalu.

Polski chór na festiwalu w Bułgarii

Dodano: 02.02.2017 20:50

Po raz pierwszy na Międzynarodowym Festiwalu Chórów Żeńskich w Bułgarii wystąpi polski chór.Festiwal odbywa się, co dwa lata. W 2015 wystąpił chór polsko łotewski z Łotwy ,,Jutrzenka" i zajął II miejsce.

Chór Canzona jest chórem amatorskim, żeńskim. Dyrygentem jest Paulina Pycka. Chór powstał przed 22 laty. Początkowo był mieszany i liczba chórzystów przekraczała 40 0sb. Działania chóru skupiają się na oprawie uroczystości kościelnych, patriotycznych i ludowych. Bierze udział w licznych konkursach i przeglądach chórów  o randze lokalnej, ogólnopolskie  i międzynarodowej, dlatego repertuar chóru jest bogaty o zróżnicowany.