Wesołe zwierzaki bo znalazły domy.
zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki zwierzaki

Dodano: 26.01.2020 8:10

Pomagamy ludziom i naszym młodszym braciom. Staramy się o zachowanie swojej tożsamości przez młodzież polonijną. Wesprzyj nasze działania swoim 1% KR 0000194226

Excelus w Polsce

Dodano: 26.01.2020 7:59
Zespól Excelus wykonuje program od namiętnego tanga po chwytające za duszę melodie żydowskie po rytmy szwedzkiej ABBY oraz utwory Andrea Loida Webera po hity rokowe ,francuskie walce po rosyjskie romanse.Jest to muzyczna podroż w której przeplatają się tradycje kulturowe rożnych narodów .
Koncert odbył się 20 września i był zakończenie trasy koncertowej zespołu po Europie ( koncertowali w Niemczech, Czechach , Austrii,na Słowacji i na Litwie. W Polsce zagrali na Ziemi Kłodzkiej.  O 12,00 był zwiastun koncertu na Rynku w Kłodzku który wzbudził duże zainteresowania . O godz.16,30 w muszli koncertowej w Kudowie Zdrój był koncert który planowo miał trwać 45 minut a  po 60 minutach publiczność  która dopisała oklaskująca na stojąco artystów nie chciała wypuścić ich ze sceny więc przeciągnął się jeszcze 20 min. Było to niezapomniane przeżycie dla słuchaczy.

koncert1234b.jpg

Warsztaty Duszniki Zdrój

Dodano: 23.01.2020 12:17 "Poznaj kraj swoich przodków od kuchni"

W kwietniu odbyły się  w Dusznikach Zdrój warsztaty kulinarne p.t. Poznaj kraj swoich  przodków  od kuchni" dla Łotewskiej Polonii  Nasi goście oprócz poznania tradycyjnych potraw wielkanocnych skorzystali z pobytu w uzdrowisku odwiedzając   po zajęciach basen i saunę . Podziwiali piękne górskie krajobrazy , zwiedzili nasze uzdrowiska Polanicę i Kudowę Zdrój .oraz otrzymali pamiątkowe upominki od Starosty Powiatu Kłodzkiego .Warsztaty odbyły si dzięki wsparciu Ambasady Polskiej w Rydze.

waesztaty2019a.jpg

waesztaty2019b.jpg

waesztaty2019c.jpg

Reaktywacja zespołu "Ślężanie"

Dodano: 03.11.2018 19:34

Istniejący od 38 lat zespół ,,Ślężanie" działający przy Dzierżoniowskim Ośrodku Kultury jest wizytówką Dzierżoniowa Występował w kraju jak i za granicą m.in. na Ukrainie w Czechach, Turcji na wielu festiwalach zdobywając liczne nagrody. Po wielu rozmowach zapadła decyzja pomocy w reaktywacji tego zespołu tym bardziej, że stwarza on możliwości dzieciom i młodzieży Powiatu Dzierżoniowskiego rozwoju swoich umiejętności wokalnych i tanecznych. Zajęcia są bezpłatne. Młodzież dopiero zaczyna ćwiczyć i wierzy, że uda się przełamać stereotyp "ludowe to obciachowe" a zwłaszcza dzięki nowym choreografom Annie Trzeciak i Ludomirowi Szmitowi, że ,,ludowe to wyjątkowe"

Jest już sponsor, który zaangażował się w tą reaktywacje ,,Henkel" i w najbliższym czasie będziemy mogli ich w nowej odsłonie oklaskiwać.

Ekspresowa kolonia Polonii z Estonii

Dodano: 03.09.2018 13:47

Od 12 do 16 sierpnia gościliśmy w Dusznikach Zdroju młodzież z Estonii. Dzieciaki przyjechały na taką ekspresową kolonię. Pobyt swój rozpoczęły od odwiedzenia dusznickiej fontanny, która oblała ich wodą tak, ze musiały  wracać, aby się przebrać i napić gorącej herbatki.

W poniedziałek było już znacznie lepiej. Odbyło się spotkanie z młodzieżą polską i wspólne zajęcia taneczne w dusznickim Miejskim Ośrodku Kultury i Sztuki, co się bardzo podobało naszym gościom. Obejrzeli też bibliotekę MOKiS -u. Następnym punktem programu było zwiedzanie Muzeum Papiernictwa, co również przypadło do gustu naszym gościom. Po obiedzie podjechaliśmy do Kudowy – Zdroju tu największą atrakcją były źródełka w parku i te malutkie pagórki.

Wtorek już był bardziej pracowity. Zwiedziliśmy z przewodnikiem Kłodzko i Twierdzę Kłodzką, co również było dużą atrakcja. Wędrówka dała się młodym we znaki. Po obiedzie  podjechaliśmy, więc do Polanicy, aby  się zrelaksować. Zdaniem naszych gości, są tu najlepsze lody.

W środę wraz z mieszkańcami i gośćmi Ziemi Kłodzkiej, młodzi Estończycy uczestniczyli w obchodach naszych świąt 15-sierpniowych w Wambierzycach, gdzie otrzymali od biskupa okolicznościowe, związane z obchodami 800-lecia bazyliki, pamiątki i zostali zaproszeni na wspólny obiad.

W czwartek po śniadaniu pożegnaliśmy naszych miłych gości. Obecny był starosta powiatu Kłodzkiego  Maciej Awiżeń, który przywiózł bardzo ładne pożegnalne upominki upamiętniające pobyt na Ziemi Kłodzkiej.

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy pomogli w zorganizowaniu tak miłego pobytu dla tych czterodniowych kolonistów, a szczególności staroście Maciejowi Awizeniowi, dyrektorowi Centrum Kultury w Kłodzku Markowi Mazurkiewiczowi, dyrektorowi Muzeum Papiernictwa Maciejowi Szymczykowi, Ewie Stępek z WILLI SCANDIA, która nas wspaniale żywiła. Pobyt w jadalni tego obiektu oprócz świetnej kuchni umilała dyskretna muzyka. Polecam to wspaniałe miejsce.

« poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna »